Vier troeven voor leidinggevenden

Goed leidinggeven zorgt ervoor dat de skills en de talenten van je medewerkers en collega’s optimaal renderen. Maar welke sociale vaardigheden heb je zelf in de hand? En hoe kun je voor het verschil zorgen?

1 Effectieve feedback geven

De kwaliteit en het effect van je feedback draait om twee dingen: duidelijkheid en respect. Door je terugkoppeling op een heldere inspirerende manier te geven ontstaat er een dialoog waardoor de kwaliteit van het werk meer in lijn komt met de missie en de waarden van de organisatie. Het uitspreken van corrigerende feedback als het uitspreken van waardering zorgen ervoor dat anderen graag bijdragen aan topkwaliteit.

2 Echt kunnen luisteren

Het empathisch kunnen luisteren naar frustraties en bezorgdheden van medewerkers is essentieel voor een zorgzame leider. Vaak zien en horen we dat deze skills slechts matige of niet ontwikkeld is. Het kunnen luisteren naar wat medewerkers voelen en nodig hebben zonder meteen in verdediging is gaan is een bijzondere vaardigheid. Het stimuleert een klimaat van openheid en dialoog.

3 Co-creatie stimuleren

Het exploiteren van de collectieve intelligentie maakt het verschil. Door de kennis, de creativiteit en de expertise van een team te bundelen ontstaat een kwaliteit die blijft innoveren en groeien. Het zorgt ervoor dat het beste in mensen naar bovenkomt. De geen-bezwaar-methode in combinatie met Verbindende Besluitvorming zorgt voor een snelle, kwalitatieve besluitvorming die het beste uit het momentum haalt.

4 Zelfzorg

Leidinggevenden is goed zorgen voor jezelf. Als je in je kracht staat, inspireert dat anderen. Dit kan je onder andere doen door trouw aan jezelf te blijven. Door te voelen wat er goed gaat en wat er beter kan. Het bewust omzeilen van oordelend denken en te zoeken naar schuldigen maar het pro-actief beslissingen nemen en anderen stimuleren hetzelfde te doen is een sleutel van succes.

Bovenstaande vaardigheden integreer je door het volgende van een experttraining in Verbindend Leidinggeven. Door de e-learning vooraf en het volgen van een implementatieprogramma van tien weken integreer je Verbindende Communicatie in elke interactie. Dit unieke programma verandert je fundamenteel en maakt dat je niet meer terug wil naar oude managementtechnieken.