In memoriam Klaus Karstädt

De deelnemers aan onze training Verbindende Communicatie hoorden me wellicht praten over mijn opleiding in Duitsland in die "Gewaltfreie Kommunikation". In een periode van meerdere jaren volgde ik bij Klaus een trainersopleiding en tal van vervolgcursussen. Hij kon als niemand anders duidelijk en bondig uitleg geven over de vele thema’s binnen de Geweldloze Communicatie. Zelf was hij ook een directe leerling van Marshall Rosenberg. De manier van uitleggen en voorleven vond ik bij Klaus zeker zo helder en duidelijk als bij Marshall Rosenberg zelf. Het concept Verbindende Besluitvorming leerde ik ook bij Klaus kennen samen met Erik Van Etten in Dusseldorf. Bij Klaus heette Verbindende Besluitvorming "Snelkonzensieren".

Wat jammer dat Klaus nu al heengaat. Begin november overleed hij aan een te laat vastgestelde kanker. Ik kreeg een mailtje van hem waarmee hij afscheid nam. Ik las er vreugde, dankbaarheid en acceptatie in. Ik had al een tijdje zin om nog eens een opfrisser bij hem te volgen… Nooit uitstellen wat je dierbaar is… In dankbaarheid en droefenis zal Klaus verder leven in mijn herinnering maar ook in mijn werk als trainer. Veel van de oefeningen en uiteenzettingen heb ik rechtstreeks vanuit de workshops met Klaus.

Tevens leef ik met Frederike mee. Ze was vaak aanwezig in de langer durende trainingen. De manier waarop zij en Klaus hartelijk en oprecht met elkaar omgingen, heeft me bijzonder geïnspireerd.

Rust in vrede Klaus en wees welkom in mijn dromen en meditaties.

Lieber Klaus, von herzen dank für die viele schöne Tagen, die Inspiration un die Bereicherung. Lass es dir gut gehen, daß tut es bestimmt!

Erwin

""