De verbinding aangaan: hoe doe je dat eigenlijk?

Het klinkt zo mooi: je verbinden met anderen. Dat wil toch iedereen? Waarom lukt het dat dan vaak niet? Waarom voelen we ons vaak zo alleen? Bestempelen we onszelf als anders dan anderen?

Ken je die strijd om verbinding? De strijd om erbij te horen. Om gezien te worden. Om je niet anders te voelen. Om geaccepteerd te worden door familieleden. Om erbij te horen op school. Om gehoord en gewaardeerd te worden tijdens bijeenkomsten. Om volledig gezien, gehoord en omarmd te worden door een partner….De behoefte aan verbinding is fundamenteel en het gebrek aan verbinding is erg vergelijkbaar met fysieke pijn.

Tegelijk groeien we op met het idee dat als iets niet lukt, we gewoon harder ons best moeten doen. Ergens hard voor werken kennen de meesten van ons heel goed. Het is ons vaak met de paplepel ingegoten: je moet wel je best doen, want het gaat allemaal niet vanzelf in het leven. Het leven kan niet alleen maar leuk zijn. Wat je graag wilt, komt natuurlijk niet zomaar aanwaaien.

De verbinding aangaan vanuit openheid

Doe jij ook heel hard je best? En lukt het je toch niet om die diepe verbinding met anderen te voelen? Dat verbaast me niet, want dat is namelijk precies waar het misgaat, bij heel hard je best doen… Daardoor sluit je je juist af. Je trekt een soort van pantser op, staat niet meer open voor wat er om je heen gebeurt. Je bent gefocust op het doel en staat daardoor niet meer open voor wat het moment je aanbiedt. Je wilt je verbinden vanuit resultaatgerichte energie. Terwijl verbinding juist ontstaat vanuit ontvankelijkheid en zachtheid. Hoe doe je dat dan, de verbinding aangaan vanuit ontvankelijkheid en zachtheid?

Maak verbinding met je lichaam

Ga steeds terug naar de plek in jezelf waar jij rust, ruimte en ontvankelijkheid ervaart. Onderzoek waar die plek bij jou zit. Dat kun je doen door je ogen te sluiten, een paar keer goed in en uit te ademen en in je lichaam die plek te vinden. Door dit regelmatig te doen als je alleen bent, verbind je je ook steeds makkelijker met die plek in contact met anderen. Dan ga je dus de verbinding aan vanuit rust, ruimte en openheid.

Stel je open en kwetsbaar op, laat je ware zelf zien

Wat zijn jouw verlangens? Wat zijn jouw vragen? Waar word je door geraakt? Door jezelf te laten zien, nodig je anderen uit hetzelfde te doen. Zij worden niet langer geconfronteerd met jouw strijd, wat bij hen ook strijdenergie zal oproepen. Anderen voelen de ruimte die jij op een zachte en natuurlijke manier inneemt en tegelijkertijd geeft. In die ruimte kan diepe verbinding ontstaan!

Zoek situaties op in je dagelijks leven waarin je je makkelijk kunt verbinden

Bijvoorbeeld met je kinderen, je partner, vrienden. Samen dansen, samen lachen, lekker gek doen en heel veel knuffelen. Of met vrienden iets gaan drinken, gaan wandelen en een open gesprek voeren. Hoe vaker je je bewust met gemak verbindt, hoe vanzelfsprekender dat zal gaan als je wat minder bewust bent.

Stop het roddelen

Als er geroddeld wordt ontstaat er verdeeldheid, een gevoel van onveiligheid en wantrouwen. Alles behalve verbinding. Maar je kan het roddelen wel zelf een halt toeroepen. Laat weten dat je niet op die manier wil spreken over afwezigen, maar wil focussen op wat er hier en nu toe doet met de mensen rond je.

Herschrijf je levensverhaal

Is jouw leven een aaneenschakeling van gebeurtenissen die bewijzen dat jij er niet bij hoort? Dat jij nooit de verbinding hebt ervaren waarnaar je zo verlangt? Mooi! Ga dat verhaal maar eens uitschrijven. En als je daar klaar mee bent, mag je een tweede verhaal schrijven. Een verhaal waarin dezelfde gebeurtenissen er juist toe hebben geleid dat je je nu wel kunt verbinden met anderen.

Zoek de verbinding niet langer daar waar je die niet vindt

Je kunt hard op een dichte deur slaan omdat je verbinding wilt. Of je kunt heel ontvankelijk voor diezelfde dichte deur gaan zitten. Maar soms zal je gewoon moeten accepteren dat iemand niet de verbinding met je aan zal gaan. Waarom doet er niet toe, we doorlopen nu eenmaal allemaal onze eigen processen. Accepteer dat en richt je energie op de deur die wel wagenwijd voor jou openstaat.

Besef dat je geboren bent met de capaciteit om je te verbinden en te creëren

Doorheen de geschiedenis leerden mensen overleven dankzij verbinding en samenwerking. We zijn dan ook toegerust met een lichaam dat verbinding weet te waarderen: verbinding is een belangrijke factor om ons gelukkig te voelen. In moeilijke perioden is het goed om te beseffen dat we deze capaciteit tot verbinding kunnen aanspreken om samen een wereld te creëren waar het goed is om te leven.

Deze tekst is gebaseerd op het artikel van Marleen Bosch in Vrouw & Passie.