Als gevoelens het antwoord zijn op onze perceptie van de werkelijkheid

In een vorige blog kreeg je een aanzet om met je gedachten mooie dingen te creëren die jij in de wereld wil zien. Hoewel ik geloof in de kracht van gedachten en intenties, lijkt het me aangewezen om ook te kijken naar wat die creatieve stroom soms in de weg zit. Wie kent immers niet die momenten waarop het lijkt alsof alles vastzit?

Hoe interpreteer jij de werkelijkheid?

Neem bijvoorbeeld de moeder die behoorlijk uitgeput haar vakantie ingaat en dagelijks de strijd met zichzelf voert om haar kind voldoende aandacht en zorg te geven. Als ze zou stilstaan bij haar behoeften, horen we wellicht ‘hulp’, ‘steun’, ‘rust’ of ‘bijdragen aan het welzijn van mijn kind’.
Met Verbindende Communicatie gaan we op zoek naar manieren om een of meerdere behoeften te vervullen. Toch is de kans groot dat goeie oplossingen uitblijven als de moeder denkt dat ze een slechte ouder is, denkt dat ze het allemaal niet aankan of denkt dat ze niet de steun krijgt die ze nodig heeft.
Dit soort verhalen construeren we allemaal in de loop van ons leven en ze zadelen ons op met een pak schuldgevoelens, en oordelen over anderen. Het zijn verhalen die ontstaan uit automatismen om een bedreigende werkelijkheid hanteerbaar te maken. Helaas hebben ze ook een verslavend effect: we gaan de werkelijkheid nog eerder in het verhaal doen passen, dan het verhaal in vraag stellen. En de moeder zal op die manier alles in het werk stellen om niet de steun te vinden die ze nodig heeft. Een onbewuste manier van zelfsabotage …

Onaangename gevoelens met een gouden randje

Stilstaan bij je gevoelens en je de vraag stellen door welke van je overtuigingen ze gevoed worden, biedt een kans om je automatische denkpatronen te herzien. Vergeef jezelf dat je je liet leiden door het oude verhaal en kies opnieuw hoe je je werkelijkheid wil vorm geven. Op die manier neem je ten volle verantwoordelijkheid op voor je gevoelens en breng je terug fluïditeit in de stroom van creatieve gedachten.

Meer info over hoe jouw perceptie de wereld vormt
Boek: Choose again, Diederik Wolsak
Boek: Illusies, Ingeborg Bosch